Produkttest: Elegoo Mars 4

Produkttest: Elegoo Mars 4

Mars 4 är det senaste tillskottet till Elegos prisvärda 3D-skrivarsortiment. Jämfört med sin föregångare, Elegoo Mars 3 Pro, erbjuder denna skrivare några förbättrade funktioner till en måttlig extra kostnad på bara 500kr:

Byggutrymme och utskriftshastighet:

Elegoo Mars 4 har ett byggutrymme på 153,36 x 77,76 x 175 mm, vilket bara är något större jämfört med föregångaren. Utskriftshastigheten har dock förbättrats märkbart: Medan Mars 3 Pro kan uppnå 30-50 mm/h, fungerar Mars 4 nu med 30-70 mm/h.

Monokrom LCD och byggplattform:

En annan uppgradering till Mars 4 är den högupplösta monokroma LCD-skärmen. När det gäller utskriftskvalitet är det enligt min erfarenhet knappast några märkbara skillnader mot Mars 3 Pro. Modellerna är tryckta med precision och detaljer, vilket gör det svårt att se om Mars 4 representerar ett betydande framsteg jämfört med sin föregångare i detta avseende.

När det gäller vidhäftning kunde jag inte märka någon stor skillnad jämfört med föregångarens sandblästrade byggplattform.

► Touchscreen:

En punkt som kan göra vissa användare besvikna är bibehållandet av den gamla resistiva pekskärmen. En kapacitiv pekskärm skulle säkert ha möjliggjort intuitiv användning.

Slutsats

Elegoo Mars 4 är utan tvekan en prisvärd 3D-skrivare som uppfyller grundkraven. Förbättringar jämfört med den tidigare modellen är märkbara, men kanske inte är tillräckligt starka för att övertyga Mars 3 Pro-ägare att uppgradera. Om du inte letar efter de senaste och mest innovativa funktionerna är Mars 4 den perfekta kostnadseffektiva nybörjar- eller uppgraderingsskrivaren.