Produkttest: Elegoo Mars 4 Ultra

Produkttest: Elegoo Mars 4 Ultra

Elegoo Mars 4 Ultra är en ny upplaga av den populära Mars-serien av harts 3D-skrivare. I det här produkttestet tar vi en titt på de olika aspekterna av denna skrivare, som ur min subjektiva synvinkel är betygsatta enligt följande:

  • Det finns aspekter under PRO som vi tycker är bra
  • Under NEUTRAL hittar du aspekter som är helt okej
  • Under CONS finns aspekter som vi inte riktigt gillar.

PRP

förbättrad design:

Elegoo tänkte definitivt på estetik med Mars 4 Ultra. Den nya designen med det moderna valet av färger för omslaget harmoniserar väl med det övergripande utseendet på fodralet. Även om skrivarens grundform inte har förändrats, ger det nya färgschemat enheten ett fräscht och attraktivt utseende.

högkvalitativ pekskärm:

En av förbättringarna till Mars 4 Ultra är den 4-tums HD IPS-pekskärmen. Denna kapacitiva skärm svarar väldigt bra på beröring, användargränssnittet går också smidigt tack vare det kraftfulla operativsystemet Linux med 4 GB RAM. Detta gör det mycket enklare och mer intuitivt att använda skrivaren.

En annan positiv punkt är att inställningarna även kan ändras under utskrift.

NEUTRAL

Monokrom 9K LCD:

Mars 4 Ultra är utrustad med en 9K monokrom LCD, som på pappret utlovar en imponerande upplösning. Även om kvaliteten på utskrifterna är bra överlag, är skillnaderna från den tidigare versionen inte direkt märkbara. Ett mer exakt mikroskoptest skulle kunna ge information om de faktiska förbättringarna.

förbättrad ACF-släppfolie:

Antividhäftningsbeläggningen (ACF) på Mars 4 Ultra-utskriftsplattformen möjliggör bättre frigöring av tryckta föremål. Eftersom filmerna inte är direkt billiga placerar jag dem i kategorin "neutral".

CONS

Problem med att fästa den nya tryckplattan:

Min främsta kritik mot Mars 4 Ultra gäller den omdesignade tryckplattan. Den korta gängan på monteringsskruven ovanpå plattan kan göra att den faller ut om du inte är tillräckligt försiktig. Själv tycker jag mycket bättre om den gamla tryckplåten.

4-punkts utjämningssystemet verkar inte vara så bra med utjämning. De extra skruvarna som måste användas på grund av detta system gör rengöringen svår och kan orsaka långvarig skada genom kontakt med hartset.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(på bilden: Mars 4 Ultra till vänster, Mars 4 till höger)

Önskvärda förbättringar för framtiden

Skruvarna för att fästa tanken är mycket komplicerade och tidskrävande att rengöra. Ett magnet- eller clipsystem skulle vara mycket mer praktiskt här så att skruvarna inte behöver skruvas loss varje gång. Den gamla tryckplåten skulle också vara en välkommen optimering.

Sammanfattning

Sammantaget visar Elegoo Mars 4 Ultra några förbättringar jämfört med sina tidigare versioner, inklusive den attraktiva designen, den högkvalitativa pekskärmen och den förbättrade peelingsfunktionen. Vissa designbeslut (angående den nya tryckplåten) behöver dock förbättras och kan optimeras i framtida versioner.