Filament från Verbatim

Filament från Verbatim

Högkvalitativt filament för 3D-utskrift. Tillverkas under strängaste toleransgränser. Består av material av högsta kvalitet för jämn materialmatning och utmärkta utskriftsresultat.

Verbatim är en del av Mitsubishi Chemical Holdings Group, en av världens ledande plastproducenter.

Här är en tabell över de grundläggande egenskaperna hos de olika typerna av Verbatim-filament.

ABS

PLA

Primalloy

Tillverkning Petroleumbaserade Växtbaserad (majs, sojabönor, etc.). Polyester elastomerer
Produktegenskaper Starkt och slittåligt. Används därför ofta för mekaniska delar eller vädertoleranta komponenter. Vanligtvis lätt att skriva ut. Mycket flexibel. Mycket bra värme, olja och kemisk resistans. Bra mekanisk styrka.
Tillgänglighet

Mycket beprövat filament.

Det mest populära filamentet bland bioplaster. Flexibelt filament
Lukt Användningen av ABS-filament orsakar ibland obehaglig plastlukt. Filamentet är fortfarande mindre skadligt än en vattentätt penna, även när den används i konventionella 3D-skrivare. PLA-filamentet har en söt och majsliknande lukt. None
Hårdhet Hård, slagfast, robust, med bra flexibilitet. Hård, men mer spröd än ABS-filament. Högre risk för brott vid böjning. Producerar föremål med en gummiaktig yta som handtag för verktyg, bildelar, packningar, vattentäta behållare, medicinska väskor, gummiknappar, slangar etc.
Temperaturinställningar 210-250 °C 175-220 °C 200-220 °C
Användning Uppvärmd byggplatta rekommenderas. Ingen uppvärmd byggplatta krävs. Uppvärmd byggplatta rekommenderas.
Bearbetning Kan klippas, filas och limmas. Aceton kan användas för att skapa en slät och blank yta. Kan klippas, filas och limmas. Kan inte behandlas med aceton. Kan limmas och målas. Mycket bra termisk anslutning med material som ABS, PC, PMMA och PET. (Dålig termisk anslutning med PP och PE.)
Tolerans Högre motståndskraft mot fukt, solljus och överhettning under bearbetningen. Generellt stabilare och resistent mot kemikalier. Mindre tolerant mot fukt, solljus liksom överhettning under bearbetningen. Kan börja droppa vid överhettning. Låg hårdhet.
Utseende Vanligtvis glänsande, men kan variera mycket. Olika nivåer av genomskinlighet möjlig.
Vit
Miljö och återvinning Recycling Code Classification 7. Detta innebär att återvinning är möjligt men många lokala återvinningscentraler accepterar inte ABS-material. ABS-material av klassificeringsnummer 7 blir bland annat återvunnet till nya filament. PLA är en bioplast som kan brytas ner. Utanför en industriell komposteringsanläggning sker dock nydbrytningen mycket långsamt. Möjligheter till återvinning och kommersiell kompostering finns men lägger krav på konsumenterna. Måste förbrännas eller kasseras i en deponi i enlighet med lokala, statliga och lokala föreskrifter.

Varför ABS?

På grund av dess styrka, flexibilitet, motståndskraft och bättre temperaturmotstånd föredrar ingenjörer ofta detta filament. Den används även i professionella applikationer. Lukten av den uppvärmda plasten och dess mineraloljebaserade ursprung kan vara skrämmande för vissa. Det extra behovet av en uppvärmd byggplatta innebär att vissa skrivare helt enkelt inte kan skriva ut med ABS på ett tillförlitligt sätt.

 • Om användaren stöter på problem med deformation är byggplattan antingen inte tillräckligt varm eller höjdinställningen är inte korrekt kalibrerad.
 • Byggplattan bör ha en temperatur på minst 80 °C beroende på skrivaren.
 • Munstycket på alla skrivare bör vara ca ~ 0,2 mm från utskriftsbädden (ungefär samma tjocklek som ett pappersark).
 • Längre livslängd än PLA
 • Finns i 1,75 mm och 2,85 mm

Varför PLA?

Det breda utbudet av tillgängliga färger och genomskinlighet samt den glansiga känslan lockar ofta de som skriver ut för illustration eller hushållsbruk. Många värderar det vegetabiliska ursprunget och föredrar den halvsöta lukten. Med korrekt kylning tillåter PLA högre högsta utskriftshastigheter, lägre lagerhöjder och skarpare hörn. Detta bidrar till populariteten hos filamentet.

Biologiskt nedbrytbart filament gjord av majs. Skriver ut vid temperaturer runt ~ 180-230 °C och deformeras inte. Detta möjliggör stora utskrifter utan användning av en uppvärmd byggplatta.

 • PLA kommer att "läcka" starkare än ABS - om munstycket är uppvärmt och det finns plast i det, kommer filamentet att droppa.
 • Munstycket på alla skrivare bör vara ca ~ 0,2mm från utskriftsbädden (ungefär samma tjocklek som ett pappersark).
 • På grund av sin låga smältemperatur är det inte en bra idé att lämna en bit PLA i bilen på en varm sommardag. Då kommer den att deformeras!
 • Finns i 1,75mm och 2,85mm

Ska jag använda PLA eller ABS?

ABS mjukar bara vid högre temperaturer. Detta innebär att enheten måste värmas upp längre innan den är klar att skriva ut. Dessutom har den sämre vidhäftningsegenskaper. Därför har många skrivare som använder ABS en förbättrat materialhäftning med en uppvärmd byggplatta. I motsats till detta svalnar PLA snabbare vilket gör det möjligt att skriva ut med högre hastigheter. Om delar ska användas i en varm miljö (t.ex. ett hölje för en skrivare) ska du förmodligen använda ABS för att undvika risk för deformation vid höga temperaturer.

Dessutom finns skillnader i efterbehandling av dina utskrifter. ABS är acetonlöslig. Aceton kan appliceras på modellerna för att släta ut bucklor och ytskador. Aceton har ingen effekt på PLA, men PLA genererar generellt mjukare utskrifter i allmänhet.

Vissa skrivare arbetar bara med en av de två filamenten. Man måste ta reda på vilket filament som passar innan man köper eller börjar trycka.

Den flexibla Primalloy-filamentet

 • PRIMALLOY™ är ett mjukt gummimaterial med utmärkt värme-, olja- och slit-tolerans samt mekanisk styrka.
 • Det är en högpresterande termoplastisk elastomer (TPE) baserad på polyester.
 • Den enhetliga diametern säkerställer en optimal, homogen filamentstruktur och sålunda smidiga tryckprocesser.
 • Tillverkad i Japan av material med högsta kvalitet och med mycket snäva toleranser. För jämn matning och pålitliga utskriftsresultat.
 • PRIMALLOY™ är ett registrerat varumärke som tillhör Mitsubishi Chemical Corporation.
 • Alla filament levereras vakuumförpackade (med torkmedel) på en spole.
 • 2 års begränsad garanti.
 • Ej livsmedelssäker.

Här kommer du till Verbatim filamenten.