Filament för din 3D-skrivare

3D-skrivaren för Fused Deposition Modeling (FDM)

De vanligaste materialen för 3D-utskrift inkluderar PLA , PETG och ABS- termoplaster. Urvalet av filament i olika färger, tjocklekar och material är enormt. Nylon , polykarbonat , Carbon-filament och många fler finns tillgängliga.

Handla efter kategorier

Filament: 3056 produkter

Filter

Alla priser inkl. moms.

Under lång tid har många experter sett potentialen för en sann industriell revolution genom 3D-utskrift. Förr eller senare kommer det enligt prognosen att finnas en 3D-skrivare i varje hus. Reservdelar och vardagliga föremål produceras sedan direkt på plats. Eftersom färre varor måste transporteras över långa avstånd och sparas CO 2, 3D-utskrift kan spela en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar.

Har du redan en 3D-skrivare hemma? Då är du en bland pionjärerna som startar den här industriella revolutionen för hållbarhet.

För FDM-utskrift används plast-filament som material för modellering av 3D-modeller. Huvudsakligen är filament för 3D-utskrift plasttrådar på rulle. 3D-skrivaren smälter dessa plasttrådar med hjälp av kemiska och fysiska processer. Detta fungerar eftersom dessa filament är termoplastiska. Det innebär att de ändrar sitt tillstånd när de utsätts för värme. Det uppvärmda filamentet kan sedan appliceras lager för lager med skrivhuvudet.

Den faktiska filamenten uppstår faktiskt bara under utskriftsprocessen i skrivaren. Detta görs med hjälp av extrudering. Termoplastmaterialet pressas ut ur munstycket tack vare tryck och hög temperatur.

Redan idag finns det många olika typer av filament. Alla kända tillverkare erbjuder ett brett utbud av varianter. Filamenten skiljer sig inte bara i färg utan även i styrkan. Typ av plast kan väljas för varje personligt behov. Utbudet av möjliga filament är stort och därför ofta förvirrande. Här är en kort översikt över de viktigaste parametrarna.

Diameter

Alla populära 3D-skrivare kan använda filament på 1,75 mm eller 2,85 mm. Så i princip finns det ingen fel storlek, filamentet måste bara passa in i skrivaren. Filamenten med 1,75 mm diameter är mer flexibla och sliter mindre på skrivarens extruder. Men 2,85 mm diameter ger mer exakta modeller.

Färger

Frågan om en skrivare kan skapa färgmodeller eller inte beror på vilken teknik som används. Skrivaren använder tre eller fyra PLA- eller ABS-filamentpatroner för att skapa färgblandningar.

Filamentsorter

 • PLA filamentet
  PLA är en syntetisk polymer. Den kan bearbetas av nästan alla 3D-skrivare. Produktionen görs av biologiska råvaror som majsstärkelse. Därför är PLA-filament hållbart och miljövänligt. Den är perfekt för nybörjare eftersom den skriver ut vid låga temperaturer och ger nästan ingen förvrängning när den kyls.
 • ABS filament
  Detta filament är nästan lika utbredd i 3D-utskrift som PLA. ABS har hög lastkapacitet. De tryckta modellerna är inte så sköra och har högre värmetolerans. Men ABS är inte lätt att arbeta med eftersom den tenderar att vrida sig under kylningen. Därför är det mindre lämpligt för nybörjare. Dessutom är en uppvärmd byggplatta nödvändig för att uppnå goda resultat.
 • PVA filament
  Detta är ett vattenlösligt filament. Den används huvudsakligen för tryck av stödmaterial. För 3D-skrivare med dubbla strängsprutor ger detta filament möjlighet att skriva ut komplexa modeller med rörliga strukturer utan att manuellt behöva ta bort supportmaterialet efteråt.
 • HIPS-filament
  Denna filamenttyp har liknande egenskaper som ABS. Det är emellertid lösligt i climonenextrakt. Detta filament används huvudsakligen som ett material för tryckning av stödstrukturer.
 • TPE
  Termoplastiska elastomerer är en mycket intressant lösning för 3D-skrivare. De är flexibla även vid tryckning, vilket ger mycket robusta modeller.
 • Laybrick & Laywood
  Dessa är speciella filament som huvudsakligen består av sandsten eller träpartiklar. Detta gör att du kan skriva ut modeller som är haptiskt och visuellt annorlunda än de andra filamenten. Du kan även ändra ytstrukturen genom att justera trycktemperaturen vilket ger ett ännu mer realistiskt intryck.
 • Brons, koppar och mässing
  Dessa filament tillåter tryckning av 3D-modeller med metalliska ytor. Dessa filament har en hög andel metallpartiklar, vilket ger modellerna en realistisk glans genom slipning och polering. Metallfilamenten är tre gånger så tunga som PLA-filament och ger varje 3D-modell ett högre värde. Så du har helt nya möjligheter i utformningen av smycken eller skulpturer.
 • Harp eller harts
  Dessa material används i stereolithografiska 3D-skrivare. Det ljuskänsliga hartset kan härdas med laser eller ljus och förvandlas så till en solid modell.